Fall och domar

Sedan den omstridda Ipred-lagen trädde i kraft i Sverige den första april 2009, har det funnits en hel del kända fall och domar gällande den illegala fildelningen. Det kanske mest uppmärksammade fallet, har nog varit den som gällde rättegången mot grundarna av The Pirate Bay. Hemsidan var en så kallad trackersajt som hade miljontals användare, den räknades därmed till en av världens största sidor för olaglig kopiering och delning av material.

I maj 2006 gjorde den svenska polisen en razzia av webbhotellet PRQ, där ett femtiotal poliser ingick och där igenom, bland annat lyckades komma över servrar till The Pirate Bay. Razzian mot The Pirate Bay fick stor medial uppmärksamhet, det sägs även ha skett med påtryckningar av USA.

PeRiQuito ”förkortat PRQ” var ett svenskt webbhotell som grundades av Gottfrid Svartholm och Fredrik Neij som också var med och startade Pirate Bay.

Med hjälp av de beslagtagna servrarna från Pirate Bay inleddes således en rättegång mot TPB gällande illegal fildelning, som sedemera ledde till två fällande domar. Den första domen kom 2009 i Stockholms tingsrätt, medan den andra domen trädde i kraft 2010 i Svea Hovrätt. Straffen som de ansvariga för hemsidan Pirate Bay fick, blev fängelse, de dömda fick även betala ett högt skadestånd på flera miljoner kronor vardera, till de olika produktionsbolagen inom film som var målsägande i fallet. Fildelningssidan The Pirate Bay har sedan dess haft en del återkomster, men har varje gång stängts ner av myndigheter. Den nittonde januari 2015 lade staten beslag på hemsidas domän.

Rättegångarna och domen mot de ansvariga av sidan tillhör ett av de mest uppmärksammade fallen gällande upphovsrätt. Diskussionen om The Pirate Bay var och förblir fortfarande aktuell.

Fallet gällande SweTorrents och Telia

I Jönköping inledde polisen tillsammans med ett team av specialister i juli 2009, ett gemensamt arbete en jakt på den eller de personer som låg bakom en server med mängder av hela spelfilmer. I augusti samma år vände sig fyra av de största filmbolagen Svensk Filmindustri, Pan vision, Filmlance international och Yellow bird till tingsrätten i syfte, att kräva att den svenska mobil- och internetleverantören Telia lämnade ut uppgifter om abonnenten som låg bakom SweTorrents, vilket Telia vägrade, av hänsyn till abonnentens integritet. Efter att en segdragen rättegång ägt rum den fjärde december, vann dock slutligen de stora filmbolagen fallet, som då resulterade i att Telia tvingades att ge ut uppgifter om kunden. År 2011 stängdes SweTorrents ned.

Rättegång mot en man från Västerås år 2005

En man dömdes 2005 till böter med en summa på sextontusen kronor i Västerås, efter att ha gett ut den svenska filmen Hip hip hora med hjälp av DC++, som är ett program för att dela filer via ett protokoll. Motiveringen från tingsrätten löd som så, att mannen enligt den så kallade upphovsrättslagen hade brutit mot filmbolagets rättigheter. Fallet kritiserades kraftigt i media, då delar av bevisningen bestod av skärmdumpar, vilket senare ledde till att mannen friades år 2006 eftersom som att bevisningen ansågs inte var tillräcklig.

Miljonbelopp till Nordisk Film

En man i trettioårsåldern från Sala dömdes år 2013 för att illegalt ha laddat upp upphovsrättsskyddade filmer på internet på hemsidan Swebits. Fallet rör sig om omkring cirka femtusen stycken uppladdade filmer från flera olika bolag världen runt, däribland filmbolaget Nordisk Film. Det skandinaviska produktionsbolaget Nordisk Film krävde sju miljoner kronor i skadestånd, vilket rätten senare sänkte till cirka fyra miljoner kronor. Mannen dömdes även till villkorlig dom följt av böter. En villkorlig dom i Sverige träder i kraft när brottet inte kan resultera i högre straff än samhällstjänst eller böter. Samhällstjänsten får då motsvara max 240 timmar.